de Moorbloazers


Op de Midwinterhoorn word geblazen in Twente, de Grafschaft Bentheim maar ook in een klein hoekje van Z.O.Drenthe namelijk Nieuw Schoonebeek en dat vanaf ±1815.

Sinds 1994 word er weer op de midwinterhoorn geblazen bij ons in Nieuw Schoonebeek, door Jo v.d. Laan en Jos Roosken. Dit gebeurt alleen in de Adventtijd en dat is vanaf 4 weken voor Kerst tot aan Drie Koningen op 6 januari.

moorbloazers2

Van vroeger uit werd er op de midwinterhoorn(lang) of een boerhoorn (kort) geblazen. Dit was een middel om elkaar te waarschuwen of om elkaar te hulp te roepen bij bv. gevaar, ziekte, geboorte en ongevallen.

de boerhoorn Nw Schoonebeek 1930 Een groep jongens uit Nieuw Schoonebeek, rond 1930.

In de kerstnacht werd de hoorn gebruikt om de kerkgangers bij elkaar te roepen. Men begon aan de grenzen van het dorp en bij elke boerderij werd er op de hoorn geblazen zodat een ieder meekwam naar de nachtmis. Bij de kerk aangekomen werden de hoorns voor het altaar gelegd, waar ze werden gewijd. Na de mis gingen ze al blazend weer naar huis.

Tegenwoordig bestaat onze groep uit 5 personen te weten; Jo v.d. Laan, Jos Roosken, Arnold Wemhoff, Bart Wubbels en Evert Akkerman.

moorbloazers 2014 031

 

Wij blazen bijna elke avond en doen dit meestal tegen 7 uur achter het huis. Als er eentje begint volgt al snel de rest.

Als er een beetje vorst is en met helder weer draagt het geluid van de midwinterhoorn wel 3 tot 5 km ver.

Ook worden we regelmatig uitgenodigd, om het mooie geluid van de midwinterhoorn te laten horen o.a. de viering van de kerstnachtmis, kerstmarkt van de basisschool maar ook in bejaardenhuizen en in winkelcentra zijn wij graag geziene gasten.

Zelfs ons Koninklijk huis, prinses Margriet,  heeft al genoten van de klanken van onze midwinterhoorns. Dit was tijdens de opening van de herbouwde Wilm’s Boô.

Wilm's Boô met de laatste boôheer

Wilm’s Boô met z’n laatste Boôheer, Hendrik Wilms. De foto is rond 1900 gemaakt.

Wilms Boô 1970 1970De_Wilmsboo_001 2008

Wij weten dat er bij ons op het dorp nog meer mensen zijn met een midwinterhoorn. Als jullie zin hebben om met ons mee te doen. Dan nodigen wij jullie graag uit om met ons deze aloude traditie in ere te houden. Zijn er mensen die geïnteresseerd zijn maar nog geen hoorn hebben dan kunnen zij zich melden en met ons meedoen( hoorn te leen).

Voor inlichtingen kunnen jullie altijd contact opnemen via het contactformulier op deze site.